Równanie
Tomasz: Napisać równanie prostej k równoległej do prostej o równaniu 2x+3y−1=0 i przechodzącej przez
punkt A=(0,−4)
20 cze 14:33
Janek191:
2 x + 3 y − 1 = 0
A = ( 0 ; − 4)
Prosta równoległa do danej : 2 x + 3 y + c = 0
Wstawiam 0 za x i −4 za y :
2*0 + 3*( − 4) + c = 0
−12 + c = 0
c = 12
=====
Odp. 2 x + 3 y + 12 = 0
=====================
20 cze 16:04
pigor: ...lub 2x+3y−1=0 − dana prosta w postaci ogólnej
i punkt A=(0,−4) nie leżący na niej, to :
2(x−0)+3(y+4)= 0 ⇔
2x+3y+12 − szukane
równanie prostej . ...
20 cze 17:52