Dany jest trapez ABCD, w ktorym |BC|=|CD|=|DA|=5,|AB|=11, puknt M jest srodkiem boku AD, a P −
punktem przeciecia prostych CM i AB. Oblicz pole i obwod trojkata APM.
Zamiast 15 powinno byc 1,5. DCM i PAM sa takie same, bo AM i DM sa rowne
11−5=6 6/2=3 3/2=1,5
x+x=5
x=2,5
z pitagorasa wyliczyc h
2h=4
h=2
MP2=6,52+22
MP2=46,25
MP w przyblizeniu 6,8
a=5
b=6,8
c=2,5
Pole=ah/2
P=5*2/2=5
Obw=a+b+c
Obw=5+6,8+2,5=14,3
w odpowiedziach obwod wynosi 7,5+√1852
Jak wyliczyc pierwiastek z 46,25, bo to pewnie z tego taka odpowiedz powinna byc?
Ale moja jest dobra?
| 1 | 185 | |||
46,25=46 | = | |||
| 4 | 4 |
| √185 | √185 | ||
= | |||
| √4 | 2 |
Zapomnialem, ze istnieje takie coś jak zamiana na ułamek...