kolokwium
jarek: W magazynie znajdują się żarówki produkowane w trzech fabrykach A, B, C. Żarówki fabryki A
stanowią 50% zapasu żarówek, fabryki B 40%, a fabryki C 10%. Wiadomo, że żarówki w produkcji
fabryki A i B braki stanowią 10%, natomiast w C 11%. Kupiono żarówkę, która okazała się
brakiem. Z której fabryki najbardziej prawdopodobny jest zakup wspomnianej żarówki − braku?
20 cze 13:52
irena_1: Prawdopodobieństwo zakupu wybrakowanej żarówki wynosi
0,1*0,5+0,1*0,4+0,11*0,1=0,05+0,04+0,011=0,101
| | 0,1*0,5 | | 0,05 | | 50 | |
P1= |
| = |
| = |
| |
| | 0,101 | | 0,101 | | 101 | |
| | 0,04 | | 40 | |
P2=UP0,1*0,4}{0,101}= |
| = |
| |
| | 0,101 | | 101 | |
| | 0,11*0,1 | | 0,011 | | 11 | |
P3= |
| = |
| = |
| |
| | 0,101 | | 0,101 | | 101 | |
Z fabryki A
20 cze 14:02
PW: P(A)=0,5
P(B)=0,4
P(C)=0,1
W − wylosowano wadliwą żarówkę
P(W|A)=P(W|B)=0,1
P(W|C)=0,11
Wzór Bayesa:
P(W)=P(W|A)•P(A)+P(W|B)•P(B)+P(W|C)•P(C) = (podtawić liczby)
Jeśli już mamy P(W), to zadanie sprowadza się do obliczenia
P(A|W), P(B|W), P(C|W)
(na podstawie wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe), np.
i porównania tych liczb.
20 cze 14:09
PW:
ireno1, nie widziałem Twojego rozwiązania, w ten sposób mamy "praktykę" i "teorię".
20 cze 14:12
jarek: a mogę jeszcze prosić o Pomoc z tym porównaniem?
20 cze 14:19
PW: Masz trzy liczby − irena1 je policzyła. Pytani brzmiało: "najbardziej prawdopodopodbny",
czyli która liczba jest największa.
20 cze 14:54