Pomoc w rozwiazaniu calki
kages: | | ln(x+1) | |
Prosilbym o rozwiazanie calki: ∫ |
| dx |
| | x2 | |
20 cze 13:41
wredulus_pospolitus:
wskazówka ... przez częsci
20 cze 13:57
kages: | | x3+1 | |
dzieki, a w takiej calce: ∫ |
| dx |
| | x2−4 | |
20 cze 14:03
wredulus_pospolitus:
| x3+1 | | x3−4x+4x+1 | | 4x+1 | | 4x+1 | |
| = |
| = x + |
| = x + |
| = |
| x2−4 | | x2−4 | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
rozłóż na ułamki proste
calka to juz czysta formalność
20 cze 14:04
kages: dzieki za pomoc
20 cze 14:06
kages: nie bardzo rozumiem jak sie skrocilo x3−4x z x2−4
20 cze 14:08
wredulus_pospolitus:
x
3−4x = x(x
2−4) ... teraz juz wiesz
20 cze 14:34