matma wyższa na maturze
Swedve: Cześć.
Jakie zadania typu maturalnego można sprawniej rozwiązać korzystając z pochodnych, granic,
macierzy, liczb zespolonych? Proszę o przykłady

.
20 cze 13:24
wredulus_pospolitus:
wszelkiego rodzaju zadania optymalizacyjne (chociaż one raczej poza poziomem obecnej matury)
zadania z monotoniczności zarówno funkcji jak i ciągów
20 cze 13:34
PW: Myślę, że nie jest to dobry pomysł, raczej zastosowanie niewłaściwego narzędzia. Ja swoim
uczniom mówiłem w takiej sytuacji:
− Hebluj, synuś, hebluj. Przyjdą ojciec, to siekierką poprawią.
Wojskowi entomolodzy mawiają też o strzelaniu z armaty do muchy.
Jeżeli problem da się rozwiązać metodami elementarnymi, to nie trzeba stosować skomplikowanych
narzędzi. Jaki jest sens szukać np. maksimum funkcji f(x)=−x2−3x+1 za pomocą pochodnej,
jeżeli uczeń zna wzór na wierzchołek paraboli?
Pewnie, że są takie przykłady, bodajże Trivial pokazywał takie błyskotliwe wyprowadzanie
wzorów, są to jednak raczej przykłady dla studentów, pokazujące jak proste stają się niektóre
problemy po opanowaniu teorii "wyższego stopnia". Nie zalecajmy tego maturzystom, bo nie takie
są etapy rozwoju myślenia matematycznego.
20 cze 13:40
Swedve: PW − dopuściłeś się nadinterpretacji. Nie pisałem nigdzie, że jestem maturzystą. Pytanie
zadałem ponieważ ktoś mnie ostatnio prosił o odpowiedź a nie bardzo jestem w temacie obecnej
matury.
Dodatkowo umknął Tobie pewien szczegół − przymiotnik "sprawniej", który jednoznacznie wyklucza
sytuację przez Ciebie opisaną.
Pozdrawiam
20 cze 14:26
PW: Trudno się porozumieć. Nie pisałem, że jesteś maturzystą, wręcz przeciwnie:
nie zalecajmy tego maturzystom.
Nic nie będzie sprawniej i nic mi nie umknęło. Zadania maturalne są układane tak, żeby
rozwiązać je metodami szkolnymi. Żadnego z działów wymienionych przez Ciebie nie ma w
programie szkoły średniej. Wspomniane przez wredulusa pospolitusa zadania optymalizacyjne
sprowadzają się do badania funkcji kwadratowej.
20 cze 14:48