trapez rownoramienny
Kamil:

a) trapez rownoramienny o podstawach 6
√3 cm i 2
√3 cm opisanu jest na okregu o promieniu
3cm. Oblicz pole i miary katow tego trapezu.
b) Oblicz pole trapezu rownoramieennego, ktorego kat ostry ma miare 30 stopni, a podstawy maja
dlugosc i 4 cm i 10 cm.
a) Jesli promien rowna sie 3, to h jest dwa razy dluzsze czyli h=6
Pole=(a+b)*h/2
p=8
√3*6/2
p=8
√3*3
p=24
√3 cm
2
Dalej to nie umiem
20 cze 13:17
5-latek: Wiesz ze to trapez rownoramienny
Oznacz go ABCD standardowo i poprowadz wysokosc DF .
Wiesz ze DF=6 Oblicz dlugosc odcinka AF
AB=6
√3 i z rysunku widzac przeciez ze AB=2
√3+2*AF czyli 2
√3+2*AF=6
√3 wylicz z tego AF
| | DF | |
Oznacz kat przy podstwie jako x i widzisz ze np tgx= |
| wyznacz kat x |
| | AF | |
Drugi kat rozwarty oznacz jako y i wiesz ze to trapez rownoramienny wiec 2x+2y=360 stopni
wyliczz tego kat y .
Drugie zadanie jest podobne do 1 zadania tylko troche pomysl
Teraz musze uciekac do pracy
20 cze 13:44
Kamil: AF=4√3
tgx=62√3
tgx=3√3 3/√3
jak wyznaczyc dalej?
20 cze 13:56
Kamil: AF=2√3
20 cze 13:56
Aga1.:

| | 6 | | 3 | 3√3 | |
tgα= |
| = |
|
| =√3 |
| | 2√3 | | √3 | √3*√3 | |
α=60
0
i
α+β=180
0.
20 cze 14:07
Kamil:

teraz b)
Może ktoś mi pomóc?
20 cze 18:23
Mila:
Kamil, wg Twojego rysunku z 18:23:
h=
√3
dalej podstaw do wzoru na pole trapezu.
20 cze 19:27
Ola: Jak wysokosc oblicYc w trapezie rownoramiennym boki 4 podstawa 11 i 5
28 sty 20:46