termodynamika
pati: Czy jest tu ktoś kto potrafi rozwiązywać zadania z termodynamiki?
20 cze 12:58
wredulus_pospolitus: jest ktoś
20 cze 13:02
pati: bardzo prosze o rozwiazanie: Sztabkę srebra o masie Gs=0,5kg wyjęto z pieca i zanurzono w
izolowanym cieplnie naczyniu z wodą o masie Gw=0,7kg i temp T2= 300K. Okreslic koncowa
temperature i stan fizyczny zawartosci zbiornika. cw wody 4,19 kJ/(kgK) Clodu= 2,064 cieplo
topnienia lodu qt=333,5 kJ/kg
20 cze 13:09
PW: pati, piszesz o naczyniu z wodą, do którego włożono coś ciepłego (wyszło z pieca). Skąd
tam lód?
20 cze 13:20
pati: sorry, 2 zadania mi sie pomieszaly, Mase lodu Gl=10kg i T1=260K wrzucono do odizolowanego
cieplnie pojemnika ktory zawiera G2=20kg wody o temp T2= 300K. Okreslic koncowa temperature i
stan fizyczny zawartosci zbiornika. cw wody 4,19 kJ/(kgK) Clodu= 2,064 cieplo topnienia lodu
qt=333,5 kJ/kg
20 cze 13:34