Równania liniowe
Mistrzu: Z działu równania liniowe
równanie
x(x−5)−(x−1)(x+1) = 9
nierówność
algebraiczny układ równań
∫ 3x−2y =4
∫ 5x+3y=13
20 cze 12:09
wredulus_pospolitus:
a) ... wymnóż
wszystko na jedną stronę
redukuj
licz Δ
b)
wspólny mianownik
dodajesz ułamki
mnozysz przez mianownik
rozwiązujesz nierówność liniową
c)
pierwsze równanie mnożysz przez 3
drugie przez 2
dodajesz do siebie równania
wyznaczasz 'x'
podstawiasz do jednego z wyjściowych równań i wyznaczasz 'y'
20 cze 12:14
Mistrzu: rozwiąże ktoś tą nierówność?
20 cze 21:36
Mistrzu: pomoże ktoś?
20 cze 22:08
5-latek: Mistrzu. jaki jest wspolny mianownik dla 3 i 4 ? Podpowiem Ci . Wspolny mianownik to 12 . dalej
dzialaj .
20 cze 23:30
5-latek: Jak nie potrafisz rozwiazac ten uklad metoda przeciwnych wspolczynnikow to rozwiaza go metoda
przez podstawianie .
1. wyznacz np y z 1 rownania
2. Wstaw wyznaczone y do 2 rownani i wylicz x
3 do rownania 1 wstaw wyliczone x i wylicz y
Jesli chodzi o nierownosc to
| (4(2x+5)+ 3(6x+2) | |
| <=2 (*12) to 8x+20+18x+6<=24 i rob sam dalej |
| 12 | |
Zadanie nr 1
x
2−5x−(x
2−1)=9 to x
2−5x−x
2+1=9 a to juz potrafisz pliczyc
21 cze 07:18