rozwiąż równanie
kula: Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Rozwiąż równanie.
20 cze 11:19
wredulus_pospolitus:
założenia
drugi ułamek na prawo i mnożysz na krzyż
wszystko na jedną stronę i masz wielomian kwadratowy
liczysz Δ oraz x1 i x2
sprawdzasz z założeniami
piszesz odpowiedź
20 cze 11:27
kula: ale gdzie ten ułamek drugi mam dać zamiast tego zera czy jak


?
20 cze 11:34
wredulus_pospolitus:
a−b = 0 .... a = +b
20 cze 11:35
kula: | | 1 | |
pierwszy ułamek wyszła |
| dobrze>  ? |
| | 3 | |
20 cze 11:38
kula: ale co dalej
20 cze 11:39
kula: zrobiłem na krzyż wszystko i mi wyszło x=0,5. Powisz mi czy dobrze
20 cze 11:50
PW: Sam sprawdź:
| 3•0,5−1 | | 0,5−7 | |
| − |
| = |
| 0,5 | | 2•0,5−4 | |
20 cze 12:06
5-latek: Pewnie zle ale spawdzmy. najpierw zalozenie x≠0 i 2x−2≠0 to x≠ policz
teraz robimy to co podpowiedzial wredulus
pospolitus
| 3x−1 | | x−7 | |
| = |
| teraz mnozymy na krzyz i mamy |
| x | | 2x−4 | |
(3x−1)(2x−4)=x(x−7) wymnoz nawiasy potem wszystko na lewa strone i przyrownaj do 0
Wyjdzie rownanie kwadratowe wiec je rozwiaz i na koncu sprawdz czy rozwiazania naleza do
sziedziny
Wiec rozwiazuj tutaj . Sprawdzi sie .
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html pocwicz tutaj rozwiazywanie rownan wymiernych
20 cze 12:10
kula: wogóle tam nie ma być równa sie tylko − między ułamkami i ma się równać 0
20 cze 12:16
kula: dobra to ja zrobie a wy sprawdzicie czy dobrze. ok?
20 cze 12:19
PW: kula, a rozumiesz, że jak
x−a=0,
to to samo co
x=a
− bo jeśli nie rozumiesz, to nie ma o czym mówić.
20 cze 12:20
wredulus_pospolitus:
kula ... zrozum
| a | | c | | a | | c | | a | | c | |
| − |
| = 0 <=> |
| = 0 + |
| <=> |
| = |
| |
| b | | d | | b | | d | | b | | d | |
to tak samo jak:
5−x = 0 <=> 5 = x





!
20 cze 12:21
kula: (3x−1)(2x−4)=x(x−7)
6x−12x−2x+4=x2−7x
6x−12x−2x+4−x2+7x=0
−x2−1x+4=0
Δ=(−1)2−4*(−1)*4=1+16=17
20 cze 12:26
kula: to rozumiem, ale to zadanie jest trudne nie wiem czy dobrze je robie, bo nawet nie mam w
zeszycie podobnego przykładu żeby sie na nim oprzeć
20 cze 12:29
kula: ej no weźcie
20 cze 12:35
wredulus_pospolitus:
źle wymnożona lewa stron
20 cze 12:36
PW: 6x2−12x−2x+4=x2−7x
5x2−7x+4=0
20 cze 12:37
kula: ahaa no to takie buty a widzisz tego nie zauważyłem, czyli potem delte i x?
20 cze 12:38
kula: ej to wyjdzzie delta na minusie!
20 cze 12:40
wredulus_pospolitus:
no i jaki z tego wniosek wtedy
20 cze 12:47
kula: brak rozwiązania. To tyle pracy żeby sie dowiedzieć że brak rowiązania? Pytam Co Z Tą Matmą
20 cze 12:52
kula: ale dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jesteście mistrzami.
20 cze 12:53
PW: Piękna Ci Jest i Pełna Powabu
20 cze 12:54
wredulus_pospolitus:
informacja o tym, że nie ma rozwiązania to bardzo ważna informacja
20 cze 12:54
20 cze 12:55
20 cze 12:56
kula: a jak bym jeszcze potrzebował waszych mądrości to sie odezwe i mam nadzieje ze na was trafie
20 cze 12:58
5-latek: Zycze CI tego samego bo jak sie ozenisz zle to bedziesz mial potem przechlapane
20 cze 13:00