geometria
karolina: Punkt s= (−3 , 1) jest srodkiem odcinka AB i wiadomo ze A=(4,9) wowczas :
a) m=−1
b) m=2
20 cze 00:55
Jolanta : jak bedziesz liczyła wspólczynnik kierunkowy m ? ktos już ci pisał dzisiaj wzór
20 cze 01:18
karolina: y=ax+b?
boze juz mi glowa peka od tego. jestem dwie klasy nizej a musze robic takie rzeczy. chyba
bedzie splacal dlug przez cale zycie
20 cze 01:26
Jolanta :
| | y2−y1 | | yB−YA | |
m= |
| czyli m= |
| |
| | x2−x1 | | XB−XA | |
musisz wyliczyć wspólrzędne punktu B z tego
20 cze 01:28
Jolanta : | | 4+xB | | 9+yB | |
−3= |
| /2 1= |
| /2 |
| | 2 | | 2 | |
−6=4+x
B 2=9+y
B
−10=x
B −7=y
B
podstawiasz do wzoru na m
20 cze 01:37
5-latek: Dla lepszego pocwiczenia −przyda CI sie pozniej −mozesz wyznaczyc wspolrzedne punktu B
Jednak w tym przypadku nie ma takiej potrzeby gdyz punkt S lezy na prostej AB czyli prosta
przechodzaca przez punty A i S bedzie miala taki sam wspolczynnik kierunkowy m jak prosta
przechodzaca przez punkty A i B
20 cze 12:21