Na trójkącie prostokątnym,
BLICZ: Na trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych ma długość 8cm, opisano okrąg o
promieniu 5cm. Oblicz obwód i pole trójkąta.
20 cze 00:43
BLICZ: prosze to na jutro
20 cze 00:46
Jolanta : jezeli na trójkaćie prostokatnym opsany jest okrag to środk okręgu jest zawsze na środku
przeciwprostokątnej.Czyli przeciwprostokatna =2*r=2*5=10
z twierdzenia Pitagorasa a2+b2=c2
82+b2=102
64+b2=100
b2=36
b=6
20 cze 01:21
Jolanta : masz już 3 boki policz dalej
20 cze 01:23