Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów
wajdzik:

Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów, których współrzędne spełniają podane
układy nierówności:
a) {3x−4≥0
{x<4
{x<4
{x=4
Więc zaznaczyłem. Mam tutaj coś jeszcze zrobić
20 cze 00:31
Jolanta : Zle zaznaczyłeś > zaznaczasz w prawo
< zaznaczasz w lewo
rozwiaznie to część wspóna
20 cze 00:34
Eta:
20 cze 00:37
Jolanta :

ten ostatni zapis pomin zostaw nierówność a x nie jest =4 dlatego linia przerywana
20 cze 00:40
wajdzik:

b)
{−x+4y−8≤0
{2x+y−3<0
{y<−2x+3
y=−2x+3
Tutaj zrobiłem kolejny przykład, i to samo pytanie. Co mogę tutaj dodać

Może część wspólną
20 cze 00:43
wajdzik:

Tak, co do a teraz wszystko się zgadza. Miałem zapisane w zeszycie z lekcji coś takiego po
prostu:
Po prawej stronie prostej, ≤0 a po lewej ≥0
20 cze 00:46
wajdzik: Więc już poprawiam b
20 cze 00:46
wajdzik: | | 4 | |
a wracając do a) mamy część wspólną: x∊< |
| ;4) |
| | 3 | |
20 cze 00:54
Jolanta : a dobrze b zle narysowałeś obydwie rosnace a przeciew masz −2x czyli malejąca
20 cze 00:59
wajdzik: wiem, źle

już poprawiłem i tutaj narysuje.
20 cze 01:02
wajdzik:
20 cze 01:05
wajdzik: Nie mam talentu do rysunków, wybaczcie

w każdym razie częścią wspólną będzie tutaj:
x∊(−
∞,0)
i jeszcze jeden szkopuł. Ta czerwona linia ma być przerywana tak?
20 cze 01:07
Jolanta :
20 cze 01:08
wajdzik: Dzięki Jolu, muszę popracować nad tymi rysunkami bo totalne dno jest u mnie z tym.
Jutro to przeanalizuje.
Dobranoc
20 cze 01:13
Jolanta : mniejsze jest pod prostą a wieksze zawsze nad prostą nie pisz y=
i nie określaj x
| | 3 | | 3 | |
dla x= |
| y=−2x+3=0 a dla x> |
| y>−2x+3 |
| | 2 | | 2 | |
20 cze 01:15