Janek191:
a)
8 + 6 + 4 + ...+ x = − 220
Mamy
a
1 = 8
r = − 2
S
n = − 220
zatem
x = a
n = a
1 + ( n −1)*r = 8 + ( n −1)*(−2) = 8 − 2 n + 2 = 10 − 2 n
oraz
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n
− 220 = 0,5*( 8 + 10 − 2 n)*n
( 9 − n)*n = − 220
− n
2 + 9 n = − 220
n
2 − 9 n − 220 = 0
Δ = (−9)
2 − 4*1*( −220) = 81 + 880 = 961
√Δ = 31
dlatego
x = a
n = 10 − 2*20 = 10 − 40 = − 30
Odp. x = − 30
===========
pytanko: Jejku, dziekuje bardzo

głupek ze mnie, zrobiam do wyliczenia n=20

i nie podstawiłam by wyliczyc x −,−