matematykaszkolna.pl
Srednia ważona Olek : Witam! Mam pewien problem: Mianowice mam obliczyć środek trzech mas w kartezjańskim układzie współrzędnych ( podane są masy i odległości miedzy ciałami) I chodzi mi o to czy aby obliczyć środek muszę brać pod uwagę zwroty i kierunki tych wektorów. I czy ten środek mam być obliczony względem osi x i osi y , czy po prostu układ odniesienia nie ma zaznaczenia
19 cze 21:57
PW: Jeżeli są masy i odległości, to po co ten "kartezjański układ współrzędnych"? Myślę, że układ współrzędnych warto wprowadzać tam, gdzie może on być pomocny w rozwiązaniu. Na razie widzę (na płaszczyźnie) trójkąt o danych długościach boków, którego masa jest skupiona w wierzchołkach. Tu zacząłbym od definicji środka ciężkości − co to w ogóle jest? A może wywiercić w sklejce trzy otwory (odległości znamy), przeciągnąć przez nie 3 sznurki związane od góry jednym węzłem, przyczepić od spodu odpowiednie ciężarki (masy znamy) i popatrzeć? Gdybym był kandydatem na fizyka lub inżyniera, to raz w życiu taki eksperyment bym zrobił − będzie odpowiedź na wszystkie wątpliwości.
20 cze 12:01