.
brązowe oczy: | | dx | |
prosze o rozwiązanie ∫ |
| |
| | x2+2x | |
19 cze 21:19
Bogdan:
| 1 | |
| i dalej rozkład na ułamki proste |
| x(x + 2) | |
19 cze 21:27
zszywacz +: no wlasnie do tego doszłam,nie wiem co dalej od tego momentu xD
19 cze 21:31
Bogdan:
no dalej rozkład na ułamki proste
19 cze 21:31
PW: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =( |
| − |
| ) |
| (różnica ułamków razy „współczynnik korygujący” |
| |
| 3•5 | | 3 | | 5 | | 2 | | 2 | |
(bo w liczniku po odjęciu jest 2 zamiast 1).
Takie zadanie właśnie masz − i nie o całkę idzie, a o odejmowanie ułamków.
20 cze 12:32
Janek191:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / * x(x + 1) |
| x*( x + 1) | | x | | x + 1 | |
1 = A*( x + 1) + B*x = A x + A + B x = ( A + B) + A
czyli
A + B = 0
A = 1
−−−−−−
B = − 1
−−−−−−−
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x*(x + 1) | | x | | x + 1 | |
20 cze 12:43
Janek191:
W II wierszu zgubiłem x.
Powinno być :
.... = ( A + B ) x + A
20 cze 12:44
PW: Janek191: Będzie miała wzór "na zawsze", ale rozwiązałeś inne zadanie: miało być
20 cze 12:47
Janek191:
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| − ∫ |
| = ln I x I − ln I x + 1 I + C = |
| | x*( x + 1) | | x | | x + 1 | |
20 cze 12:49
PW: Nie wiem dlaczego "brązowe oczy" utożsamiłem z dziewczęciem cudnej urody ... a właściwe wiem.
20 cze 12:49
Janek191:
Faktycznie − pomyłka

Przepraszam
20 cze 12:50
Janek191:
brązowe oczy : = zszywacz + : ⇒ dziewczę cudnej urody ?
20 cze 12:53
PW: Tak, to zadziałał ten ciąg skojarzeń. A mówią, że matematycy to ludzie pozbawieni poczucia
humoru.
20 cze 12:57