całka
Agnieszka: | | 1+sinx | |
Bardzo proszę o pomoc z całką: ∫ |
| dx |
| | 1−sinx | |
19 cze 21:17
Agnieszka: postawiłam u=sin x u'=cosx v'=1 v=x wyszło mi sinx*x−∫x*cosx, po czym podstawiłam u=x u'=1
v'=cosx v=sinx a ostateczny wynik to sinx*x−sinx*x−cosx. Czy może ktoś potweirdzić, ze dobrze
to zrobiłam?
19 cze 21:28
Agnieszka: tzn ostatczeny wynik to x−2*cosx
19 cze 21:30
asdf: | | sinx | |
∫dx + 2∫ |
| dx = .. |
| | 1−sinx | |
19 cze 22:45
Agnieszka: no tak własnie robiłam
20 cze 03:29
Mila:
(x−2cosx)'=1+2sinx to nie jest funkcja podcałkowa
| | 1+sinx | | (1+sinx)2 | |
∫U{1+sinx}(1−sinx}dx=∫U{1+sinx}(1−sinx}* |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 1+sinx | | 1−sin2x | |
| | (1+sinx)2 | | 1 | | sinx | | sin2x | |
=∫ |
| dx=∫ |
| dx+2∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | 2 | | sinx | | 2 | | sinx | | 1 | |
=tgx+ |
| +∫sinx* |
| dx=tgx+ |
| + |
| −∫cosx* |
| dx=cd |
| | cosx | | cos2x | | cosx | | cosx | | cosx | |
| | sinx | | sinx | | 1 | |
[sinx=u, cosx dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx= |
| ,] |
| | cos2x | | cos2x | | cosx | |
20 cze 20:43