nierownosci
zadanie: 3n>n*2n dla n≥1
1o 3>2
2o zal. ind. dla n=k: 3k>k*2k
teza ind. dla n=k+1: 3k+1>(k+1)2k+1=k*2k+1+2k+1
dowod:
3k+1=3k3>3*k*2k
3k3>k*2*2k+k*2k
3k3>k*2k+1+k*2k
k*2k+1+k*2k>k*2k+1+2k+1
ale dla k≥1 ta nierownosc nie jest prawdziwa
co robie zle?
19 cze 21:06
zadanie: ?
19 cze 21:16
zadanie: wie ktos?
19 cze 21:29
zadanie: moglbym kogos prosic?
19 cze 21:45
JAPON1A: 3k * 3 > (k+1)*2*2k
(&) 3k + 3k + 3k > k*2k + k*2k + 2*2k
3k + 3k > k*2k + 22k z zal. , wiec zostaje nam
3k > 2*2k dla k > 2 oczywiscie prawidzwe , a dla k < 2 nierowosc wyzej jest prawdziwa
(&)
19 cze 21:52
zadanie: dziekuje
ale nie rozumiem tego rozwiazania
moze jakis inny sposob? co jest zlego w moim rozwiazaniu?
19 cze 22:04
zadanie: ?
19 cze 23:00
zadanie: ?
19 cze 23:36
zadanie: pomoze ktos?
20 cze 08:51
wredulus_pospolitus:
Twoje rozwiązanie jest złe dla małych k w momencie
k*2k > 2k+1 (czyli k*2k > 2*2k) ... a to jest prawdą dla k>2
20 cze 10:59
zadanie: czyli wszystko jest dobrze poza tym ze ta nierownosc jest prawdziwa dla k>2 tak?
20 cze 11:03
wredulus_pospolitus:
tak
natomiast w tym momencie musisz jeszcze udowodnić prawdziwość dla n=2 że zachodzi ta wyjściowa
nierówność (podstawiając n=2)
20 cze 11:05
zadanie: 32>2*22
9>8
nierownosc jest prawdziwa dla n=2
bo na poczatku bylo ze n≥1 a potem tamta nierownosc sie nie zgadzala dla k=1,2 i myslalem ze
cos jest zle w obliczeniach bo wydawalo mi sie ze tez musi sie zgadzac dla k≥1. w
ostatecznosci jest prawdziwa dla k≥3.
a nierownosc 3n>n*2n jest prawdziwa dla n≥1 na podstawie tej indukcji. mam nadzieje ze dobrze
to rozumiem?
20 cze 11:13
wredulus_pospolitus:
tak dobrze rozumiesz
dla n=1 i n=2 sprawdzasz ręcznie (jak zostalo sprawdzone)
a dla n≥3 już to oszacowanie jest prawidłowe
po prostu zbyt 'mocne' jest to oszacowanie aby działało także dla małych n.
w ten sposób zadanie jest prawidłowe (z komentarzem, że k*2k > 2k+1 dla k≥3)
20 cze 11:26
zadanie: dziekuje bardzo
20 cze 11:56