Ania: Proszę o pomoc ponieważ nie potrafie rozwiązać tego zadania.
Sklepikarz kupił w hurtowni pewien towar po cenie 9 zł. Do tej ceny doliczył 30% (to był
jego dochód), a potem 20% podatku do kwoty dochodu. Tak powstała cena detaliczna towaru.
a) Jaka była cena detaliczna ?
b)cena hurtowa następnej partii towaru była wyźsza, sklepikarz obliczył, źe nowa cena
detaliczna powinna wynosić 14,96zł. O ile wzrosła cena w hurtowni ?
21 wrz 16:07
b.: a)
dochód = 30% * 9 = 2,70 zł
podatek = 20% dochodu = 20%*2,70 = 0,54
cena detaliczna = 9+2,70+0,54
b)
jeśli cena hurtowa wynosi x, to:
dochód = 30%*x = 3x/10,
podatek = 20%*3x/10 = 3x/50,
cena detaliczna = x+3x/10+3x/50 = 14,96
stąd można wyliczyć x... (x=11).
22 wrz 09:59