nie wiem jak zabrać się za taką całeczkę:) pomoże ktoś?
Matmaegz: ∫x24x
19 cze 20:51
Bogdan:
przez części dwukrotnie
19 cze 21:00
Matmaegz: próbowałem i wychodzą mi głupoty za u 4x a za v x2?
19 cze 21:01
Bogdan:
Pierwszy raz:
u = x
2 v' = 4
x
19 cze 21:04
Matmaegz: i wychodze na ∫x 4xln4
19 cze 21:09
Bogdan:
a co to?
19 cze 21:10
Bogdan:
| | x2*4x | | 2 | |
... = |
| − |
| ∫ (x*4x)dx = ... (teraz drugi raz przez części) |
| | ln4 | | ln4 | |
19 cze 21:12
Matmaegz: to nie powinno być później
−x2 4x/ln4 − 2∫x 4x/ln4
?
19 cze 21:14
Matmaegz: skąd sie wziąło −2/ln4? da sie jakoś logarytm przed całkę wyciągnąć?
19 cze 21:17
PW: A może byłoby łatwiej, gdyby zauważyć, że
4=eln4,
a więc
4x=(eln4)x=e(ln4)x
a ln4 to po prostu jakaś liczba (stała), oznaczmy ln4=a. Mamy do czynienia z całką funkcji
x2eax
20 cze 14:32