Oblicz: sin 120 * tg 300 / (cos 210 * tg 150)
olcia: Oblicz: sin 120 * tg 300 / (cos 210 * tg 150) jak się do tego zabrać?
19 cze 20:49
olcia: Bardzo proszę o pomoc, jestem zdesperowana....
19 cze 21:10
19 cze 21:10
Saizou : albo z wykresów funkcji trygonometrycznych
19 cze 21:12
olcia: sin 120 = cos 30 ?
19 cze 21:13
Saizou :
19 cze 21:14
olcia: tg 300 = ctg 30
cos 210 = sin 60
tg 150 = ctg 60 ?
19 cze 21:15
olcia: dobrze?
19 cze 21:20
mmk:
tg300= −ctg30 300o€ (270o,360o) IVćw tgα<0 i ctgα<0
cos210 = −sin60
tg 150= −ctg60
19 cze 21:21
Saizou : tg300 znajduje się w IV ćwiartce, gdzie tangens jest ujemny, zatem
tg300=tg(270+30)=−ctg30, a ogólnie
−ustalamy znak funkcji trygonometrycznej dla odpowiedniej ćwiartki
− jeśli
α=(90±β) lub α=270±β to funkcja zmienia się na kofunkcję
tzn sin→cos cos→sin tg→ctg ctg→tg
jeśli
α=(180±β) lub α=360±β to funkcja pozostaje ta sama
tzn sin→sin cos→cos tg→tg ctg→ctg
np.
III ćw. (180+β)
sin(240)=sin(180+60)=−sin60
19 cze 21:22
olcia: A jak zapomniałam o tych minusach to wynik zadania będzie bardzo różnił się od poprawnego?
Wyszło mi 3....
19 cze 21:27
olcia: hej...
19 cze 21:46
5-latek: no to teraz napisz poprawnie na forum dla potomnych
19 cze 22:39
olcia: to "no" oznacza, że wynik (3) jest zły?
19 cze 23:24
marcine: ∫(sinx+)*dx
20 cze 13:02