rozwiąż nierówność
ola: rozwiąż nierówność
0,11+ 12 + 14 − 18+ ... +(−1)n * 12n+.... < 3√0,1(3x+5)x
19 cze 19:49
ola: pomoże ktoś? proszę?
19 cze 20:19
JAPON1A: to 0,1 co ma oznaczac i czemu jest 1 plus 1/2 plus 1/4 [ minus ] ? 1/8 to jak dalej to ma
wygladac, skoro nie podali powtorzen ?.. do poprawy ten zapis lub cale zadanie.
19 cze 21:58
Eta::
Czy wykładnik potęgi ma być taki?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| +..... + (−1)n* |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
19 cze 22:12
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| + |
| − |
| +.... +(−1)n* |
| −−− suma ciągu geometrycznego zbieżnego |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
| | 1 | | a1 | | | | 1 | |
q= − |
| |q|<1 to S= |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 1−q | | | | 3 | |
| | 1 | |
zatem : 0,11− |
| < [0,1(3x+5)*x]1/3 |
| | 3 | |
funkcja wykładnicza jest malejąca podstawa a=0,1 €(0,1)
to nierówność zmienia zwrot
3x
2+5x−2<0
dokończ rozwiązanie .......
19 cze 22:24