Trygonometria
szczęśliwy sinusoid: Jak narysować f(x)= sin(x+|x|) , x należy od <−pi

i>, oraz dla jakich argumentów przyjmuje
wartości większe o 1/2?
19 cze 19:29
Mila:
Wywiesiłeś język i nie widać jaki to przedział. Popraw zapis.
19 cze 19:45
Aninomka: pewnie chodzi o <−π,π>
19 cze 19:47
JAPON1A: f(x) = sin 0 dla x < 0
f(x) = sin 2x dla x ≥ 0
wiec od −pi do 0 masz wykres to y = 1 , a dla 0 ≤ x ≤ pi masz y = sin 2x
b) sin 2x > 1/2 dla x ∊ < 0 , pi > + odp. x ∊ < −pi , 0 >
19 cze 19:51
ZKS:
sin(0) = 0.
19 cze 19:53
Mila:

Dołącze wykres.
1) dla x∊<−π,0)
y=sin(x−x)⇔y=sin0=0 czerwony wykres
2) dla x≥0 i x≤π mamy
y=sin(x+x)⇔ y=sin(2x) czerwony wykres
Nierowność :
19 cze 20:08
Mila: ?
19 cze 21:58