bardzo proszę o proste wyjaśnienie jak to zrobić ;)
anka: Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m i 25m podzielono
linią równoległą do podstaw tak, że obwody każdej z nowo powstałych działek są równe.
Ile metrów bieżących siatki potrzeba do ogrodzenia obu działek (siatka między działkami
jest wspólna), jeżeli będą one miały furtki o szerokości 1,5m?
powinno wyjść 161 m siatki,ale nie wiem skąd to wziąć
19 cze 19:23
mmk:
| | 50−20 | |
Trapez równoramienny to: |KB|=|AM|= |
| = 15 |
| | 2 | |
z treści (obwody dwu działek są równe
50+x+x+y= y+25−x+25−x+20 ⇒ x=5
to |BF|=5 i |FC|= 20
z tw. Talesa w trójkącie KBC:
y= 20+2w ⇒
y= 44 2*1,5=
3 m szerokość dwu furtek
Ilość metrów siatki : 50+25+25+20+44 − 3=.............
19 cze 20:25
Saizou : mmk witaj, znudził się już alfabet grecki
19 cze 20:28
mmk:
Nie wiem o co pytasz? jaki alfabet?
19 cze 20:30
Saizou : doskonale wiesz o czym mówię
19 cze 20:31
mmk:
19 cze 20:33
anka: dziękuję za to,co już zrobiłeś/łaś. wszystko rozumiem,ale zapomniałam dopisać,że jeszcze muszę
mieć pola obu figur
19 cze 21:22
mmk:

Policz h
1 i h
2
| | y+20 | |
P1(EFCD) = |
| *h1=.... |
| | 2 | |
| | 50+y | |
P2(ABEF)= |
| *h2=..... |
| | 2 | |
dokończ........
19 cze 21:40
anka: to też z talesa tak?
19 cze 21:41
anka: tzn.h1 z pitagorasa
19 cze 21:42
mmk:
Możesz :
h1 z Pitagorasa , h2 z Talesa
19 cze 21:43
anka: ok,dziękuję
19 cze 21:45
mmk:
Na zdrowie ...
19 cze 21:57