Pomocy
iahia: Potrzebuje pomocy, bo mam dziwne wyniki.
Zbadaj monotonicznosc funkcji
a) y=5(x−1)2+3
b)y=−2x2+3x+7
19 cze 19:15
Bogdan:
To podaj swoje wyniki, zobaczymy, co w nich dziwnego.
19 cze 19:18
iahia: Δ=−158
p=0.2
q=7.9
W=(p.q)
funkcja rosnaca od (−
∞;0,2>
funkcja malejaca od <0,2;
∞)
Cos mi to nie pasuje
19 cze 19:22
Bogdan:
Rozwiązanie którego zadania pokazałaś?
A po co Δ? Masz tylko określić przedziały monotoniczności, potrzebujesz odciętą
wierzchołka xw.
19 cze 19:25
iahia:
to jest do "a"
19 cze 19:28
Bogdan:

W a) odczytaj x
w z podanego wzoru paraboli, nie ma co tu liczyć
19 cze 19:30
Bogdan:
| | −b | |
W b) oblicz xw z wzoru: xw = |
| |
| | 2a | |
19 cze 19:31
iahia:
Dziekuje bardzo!
19 cze 19:34
Bogdan:
Podaj swoje wyniki, sprawdzę.
19 cze 19:38