matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trapezu
Kamil:
Oblicz pole trapezu, którego kąty ostre mają miary 45 i 60 stopni, a krótsza podstawa i dłuzsze ramię mają długość 12
19 cze 18:58
Mila:
ΔAED− Δprostokątny równoramienny AE=h h
2
+h
2
=12
2
2h
2
=144 h
2
=72 h=
√
72
=6
√
2
, |AE|=6
√
2
W ΔCFB:
1
|FB|=
c
2
1
c
2
=h
2
+(
c)
2
2
1
c
2
=72+
c
2
4
3
c
2
=72
4
4
c
2
=72*
⇔c
2
=96
3
c=
√
96
=
√
16*6
=4
√
6
FB=2
√
6
a=|AE|+12+|FB|⇔a=6
√
2
+2
√
6
+12
6
√
2
+2
√
6
+12+12
P=
*6
√
2
dokończ
2
19 cze 19:28