pilniutkie
jadziaa33: przepraszam ze ponawiam zadanie ale to dla mnie bardzo wazne!
jak obliczyc det A jesli wiemy ze
A
2 −A
2T = 0

badz
19 cze 18:18
Godzio: Co to T?
19 cze 18:29
pigor: ..., sądzę że miało być (A2)T ./
19 cze 18:33
jadziaa33: no wlasnie zadanie mam ze T. poprostu T i sama nie wiem co to jest
19 cze 18:33
jadziaa33: pigor, a jezeli jest to tak jak napisales to jak nalezalo by to zrobic?
19 cze 18:37
123: AT to macierz transponowana...
19 cze 18:41
123: W twoim przypadku:
A2 − (A2)T = 0
19 cze 18:41
Godzio:
A
2 = (A
2)
T
Załóżmy, że det(A) ≠ 0
det(A) = det(A
2 * A
−1) = det((A
2)
T * A
−1) = det((A
2)
T) * det(A
−1) =
| | 1 | |
= det(A) * (det(A))−1 = det(A) * |
| = 1 |
| | det(A) | |
Zatem det(A) = 1 lub det(A) = 0
19 cze 18:41
jadziaa33: a jak bym miala np obliczyc C
C = 2*(AB)
2 − A * B
2T *A
2T
to jak nalezalo by to zrobic

przyjmujac ze T to transponowanie
19 cze 18:48
Godzio:
Chyba Wyznacznik C ?
19 cze 18:51
jadziaa33: tak, dokladnie tak
19 cze 18:55
Godzio:
Nie za bardzo się da coś zrobić.
19 cze 18:59
jadziaa33: mamy podobne zadanie na egzaminie, wiec powinno dac sie zrobic

no ale skoro wy nie umiecie, to juz raczej nikt nie pomoze
19 cze 19:05