Funkcje
Piotruś: 1. Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=
√8+2x w przedziale (−
∞,−4>
2. Dany jest wzór funkcji f. Wykaż, że fukcja f jest różnowartościowa:
Proszę o pomoc
19 cze 18:15
Piotruś:
19 cze 18:25
Piotruś: Pomocy
19 cze 20:03
Bogdan:
Podaj najpierw dziedzinę funkcji z zadaniu 1.
19 cze 20:06
Piotruś: O to chodzi?
8+2x≥0
2x≥−8
x≥−4
czyli, że x=−4 ?
19 cze 21:27
Bogdan:
Chcesz określić monotoniczność funkcji w przedziale (−∞, −4> i stwierdzasz, że x ≥ −4,
to nie dostrzegasz tu czegoś dziwnego?
19 cze 21:58
Piotruś: Dostrzegam, ale nie wiem o co w tym zadaniu chodzi.
19 cze 22:13
Piotruś: Obliczyłem (chociaż nie wiem czy słusznie)
| | 2(x1− x2) | |
f(x1) − f(x2) = |
| |
| | √8+2x1 + √8+2x2 | |
19 cze 22:20
Piotruś: Ale nie wiem czy to mi coś daje.
19 cze 22:20
asdf: w drugim sprobuj wykazac, ze jest to ciąg ścisle rosnący (czyli w kazdym punkcie rosnie i ma
funkcji stałej)
19 cze 22:21
mike: Z definicji (x
1) ≠ (x
2) ⇒ f(x
1) ≠ f(x
2) ⇔ f(x
1) = f(x
2) ⇒ (x
1) = (x
2)
Podstaw pod x, x
1 i x
2 i porownaj f(x
1) i f(x
2) , powinno wyjsc (x
1) = (x
2) co oznacza,
ze funkcja jest roznowartosciowa
19 cze 22:52
Piotruś: @mike próbowałem tak już wcześniej ale nic mi nie wychodzi. Czy ktoś mógłby zrobić obydwa
zadania od początku do końca? Nie idę na łatwiznę, ale tak najłatwiej będzie mi to zrozumieć.
(tymbardziej, że mam jeszcze troche zadań do zrobienia)
20 cze 16:39
Figiel: Trochę spóźniony, Tobie nie pomogę, ale innym pewnie tak

Twoje obliczenia są słuszne i można
z nich wywnioskować, że jest to funkcja rosnąca:
| | 2(x1−x2) | |
f(x1) − f(x2) = |
| |
| | √8+2x1 + √8+2x2 | |
Oczywiście z tego wynika, znaczy jest tak:
Licznik:
2 jest liczbą + ; x
1−x
2 jest liczbą −, wiemy to z założenia, że x
1<x
2 to znaczy, że
x
1−x−2<0
Czyli licznik mamy ujemny.
Mianownik:
Suma tych liczb jest dodatnia, więc dochodząc do końca.
Jeśli dzielimy liczbę ujemną przez dodatnią otrzymujemy liczbę ujemną −/+=− więc to równanie
musi być mniejsze od 0, co za tym idzie f
(x1)−f
(x2)<0, więc f
(x1)<f
(x2), czyli f↗
4 gru 15:25