objętość bryły
hp: Objętość bryły powstałej z obrotu dookoła osi x−ów obszaru ograniczonymi liniami:
y = x2
y = x
Wiem +/− jak wygląda ta bryła, bo sobie rozrysowałem.
Znam też wzór, ale nie umiem go zastosować jak są dwie funkcje podane.
19 cze 18:04
hp: V = π∫ab f(x)2 dx jeżeli jest jedna funkcja to jest ok, bo obliczam sobie, całkuję,
podstawiam i jest ok, ale z dwoma nie wiem jak zrobić.
19 cze 18:07
Vizer:
A jakbyś odjął objętość powstałą przez obrót y = x od objętości powstałej przez obrót y = x2
(oczywiście dla odpowiednich granic całkowania), to co by Ci wyszło? ;>
19 cze 18:23
hp: narysowałem b=0, a = 2 , bo w takim przedziale na osi x mieści się ten obszar.
| | x3 | | 1*x2 | | 8 | | 4 | | 16 | | 12 | |
V=π∫02 x2 − x dx = ∫02 |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
za łatwo się to zrobiło. więc pewnie tak nie będzie, proszę o sprawdzenie.
19 cze 18:24
Vizer: A obszar nie jest 0 ≤ x ≤ 1 ?
19 cze 18:32
123: Wzór, któy musisz zastosować to:
|V| = π∫ab[g2(x) − f2(x)]dx, gdzie g2(x) ≥ f2(x)
19 cze 18:36
123:

Czyli w twoim przypadku:
|V| = ∫
01[x − x
2]dx
19 cze 18:39
hp: |V| = π∫ab[g2(x) − f2(x)]dx, gdzie g2(x) ≥ f2(x) no okey, czyli tak jak robiłem jedna funkcja −
druga funkcja, tylko skąd mam wiedzieć w jakiej kolejności, która jest większa?
| | 1 | |
Wynik po podstawieniu wyszedł mi |
| π |
| | 6 | |
19 cze 19:19
hp: mam kolejną bryłę y=5x − x2 czyli y=−x2 + 5x , y≥0, jak tutaj określić te punkty a i b ?
proszę o sprawdzenie poprzedniego
19 cze 21:07