Help Me :)
Adam: Siema Siema. Mam kilka zadanek do rozwiązania pomożecie ?
1. Rozwiązać równanie: x+ |2−3x| = 4
2. Dla jakich m e R dla wszystkich x e R prawdziwa jest nierówność:
x
2 − 2(m+1)x + 2m
2 + 3m − 1 > 0
3. Rozwiązać równanie : 2x
3 −5x
2 + 3 = 0
| | 5−x | | 3x−1 | |
4. Rozwiązać równanie : |
| < |
| |
| | 3−x | | 2−x | |
5. Rozwiązać równanie :
√x+2 −
√10−x =2
| | 3 | | 7 | |
6. Rozwiązać równanie : ( |
| )3x−7 = ( |
| )7x−3 |
| | 7 | | 3 | |
7. Rozwiązać równanie : log(przy log na dole 2 ) (x+14) + log(to samo) (x+2)=6
8. Wyznaczyć sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dalą resztę 1 .
9. Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny, o którym wiadomo, że suma pierwszego i trzeciego
wyrazu jest równa 52, a kwadrat drugiego wyrazu jest równy. Wyznaczyć te liczby.
Dzięki
19 cze 17:44
ZKS:
Z którym zdaniem masz największy problem?
19 cze 18:06
Adam: ogólnie wszystkie...
19 cze 18:07
ZKS:
To po kolei zaczynając od pierwszego zdania gdzie napotykasz problem?
19 cze 18:09
Adam: wartość bezwzględna
19 cze 18:12
Adam: tyle lat już matmy nie miałem a muszę to zrobić...
19 cze 18:13
ZKS:
Skorzystaj z definicji wartości bezwzględnej.
| | ⎧ | x gdy x ≥ 0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x < 0 | |
19 cze 18:14
19 cze 18:16
ZKS:
Nie rozumiem co teraz zapisałeś.
19 cze 18:20
Adam: rozwiązania
19 cze 18:21
ZKS:
Ale czego rozwiązania?
19 cze 18:22
Adam: no z tej definicji co podałeś na 2 przypadki rozłożyłem (w pierwszym zadaniu)
| | 1 | |
i wyszło mi w jednym, że x <(równe) 2 i w drugim, że x< |
| |
| | 2 | |
19 cze 18:25
ZKS:
Zapisz jak liczysz bo niestety to nie jest poprawne.
19 cze 18:26
Adam: xD tak myślałem ...
x+ 2 − 3x >(równe) 4
−2x >(równe) −2
−x >(równe) −1
x<(równe) 1
x−2+3x< 0
4x<2
Tam wcześniej źle napisałem zamiast 1 to napisałem 2 ...
19 cze 18:30
ZKS:
Sama wartość bezwzględną na razie rozpatrujesz.
19 cze 18:38
Adam: a dalej co... ? Ja już po prostu nie pamiętam jak to się robiło ...
19 cze 18:41
ZKS:
To musisz sobie przypomnieć.
Jeżeli masz przykładowo |x − a| to rozpisujesz
x − a dla x − a ≥ 0 ⇒ x ≥ a
−(x − a) dla x − a < 0 ⇒ x < a.
Teraz spróbuj zrobić.
19 cze 18:45
Adam: to może napisz mi rozwiązanie ile to ma wyjść a ja bd próbował aż do skutku bd szybciej
19 cze 18:54
19 cze 18:54
Adam: ło Panie ...
19 cze 18:57
19 cze 19:06
ZKS:
Z rozwiązania.
19 cze 19:13
Adam: dobra wyszło ... ogarnąłem xD
Next < please ale tego to już w ogóle nie ogarniam.
19 cze 19:16
ZKS:
Aby te nierówność była spełniona dla każdego x ∊ R to funkcja
f(x) = x2 − 2(m+1)x + 2m2 + 3m − 1 musi być w całości ponda osią OX więc nie może mieć
miejsc zerowych (podaj warunek) i współczynnik przy najwyższej potędze musi być większy od 0
(tutaj od razu widać że 1 > 0 więc jest spełnione).
19 cze 19:19
Adam: a tak bardziej łopatologicznie ?
19 cze 19:24
Adam: jakie rozwiązanie masz?
19 cze 19:32
ZKS:
Twoja funkcja nie może mieć miejsc zerowych a kiedy funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych?
19 cze 19:33
Adam: delta < 0
19 cze 19:35
ZKS:
Dobrze teraz rozwiąż to.
19 cze 19:36
Adam: jakaś podpowiedź jak to zacząć ?
19 cze 19:41
ZKS:
Ale z czym masz problem? Z obliczeniem ile wynosi Δ?
19 cze 19:44
Adam: znam wzór ... no ale dobra które to b które to a, a które to c ...
19 cze 19:45
ZKS:
f(x) = ax2 + bx + c.
19 cze 19:48
ZKS:
Wypisz tutaj ile odpowiednio u Ciebie wynosi a , b oraz c.
19 cze 19:48
Adam: jakie rozwiązanie.
19 cze 19:51
ZKS:
m ∊ (−2 ; 1).
19 cze 19:54
ZKS:
Znaczy m ∊ (−∞ ; −2) ∪ (1 ; ∞).
19 cze 19:55
Adam: to drugie bardziej mi pasuje xd ok 3 coś mi się zdaje, że to bd ciężka noc.
19 cze 19:58
ZKS:
Nie mam całego dnia za chwile sam będę zabierał się za moje sprawy.
19 cze 19:59
Adam: dobra to inaczej bo ja też muszę spadać.
Jak bd miał chwile to zrobiłbyś ?
19 cze 20:01
ZKS:
No jasne. Przecież ja nie mam swojego życia.
19 cze 20:08
Adam: dobra ale i tak dzięki za pomoc coś sobie przypomniałem chociaż
19 cze 20:15