czy ktoś potrafiłby pomóc ?
Misia: Wykazać, że funkcja g(x)=x7+8x5−5 ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty i pierwiastek
ten należy do przedziału (0,1).
19 cze 17:41
Misia: Pomóżcie, proszę

Wystarczy mi mała podpowiedź i myślę, że sobie poradzę dalej.
19 cze 18:07
Misia: Mam obliczyć pierwszą pochodna? to wyjdzie x4(7x2+40)=0 => x=0 a z nawiasu− sprzeczne. Wykres
będzie się odbijał w 0. Ale nie wiem czy mi to coś daje. nie wiem co robić dalej ...
19 cze 18:22
pigor: ..., sądzę, ze umiesz zbadać tę funkcję na ekstremum i monotoniczność
w danym przedziale (0;1) i jak na mój gust powinna być rosnąca w nim,
więc przetnie w nim oś Ox dokładanie w jednym punkcie i masz wykazane . ...
19 cze 18:26
pigor: ,... no właśnie policz jeszcze g(0) i g(1) , a pochodną masz dodatnią
dla każdego x∊R, więc masz co trzeba , no to wyciągnij wnioski i ładnie
to napisz, a dostaniesz koniec dowodu . ...
19 cze 18:29
Mila:
f '(x)=7x6+40x4
f'(x)≥0 dla x∊R ⇔funkcja jest rosnąca
Badamy znak funkcji na końcach przedziału:
f(0)=−5
f(1)=1+8−5=4>0
f(x) jest funkcją ciągłą, ma zatem Własność Darboux
Zatem w przedziale (0,1) istnieje x0 takie , że
f(x0)=0
19 cze 18:36
Misia: Funkcja ta jest rosnąca, nie ma ekstremów. g(0)=−5, g(1)=4, więc na rysunku dokładnie widać, że
przecina ona oś OX w jednym punkcie i znajduje się on w przedziale (0,1). Tylko teraz czy to
wystarczy? Czy jeszcze muszę napisać jakąś ładną odp? Jeśli tak to proszę, pomóż
19 cze 18:45
Mila: Masz napisane− 18:36.
19 cze 18:58
Misia: wiem,wiem, dzięki

nie zobaczyłam Twojej odpowiedzi zanim napisałam
19 cze 19:13
Mila:
19 cze 19:28