równanie macierzowe
macierzowiec: Oczywiście trzeba wyliczyć macierz X.
Wpadłem na pomysł by pomnożyć przez siebie dwie macierze z lewej strony, zrobić do nich
odwrotną, następnie obustronnie pomnożyć przez tą macierz odwrotną, no ale nie da rady, bo
przecież mnożenie macierzy nie jest przemienne, więc już pierwszy krok mojego pomysłu leży i
kwiczy. Macie jakiś inny pomysł?
19 cze 16:53
aniabb:
A•X•B = C
A−1•A•X•B = A−1•C więc X•B = A−1•C
potem
X•B•B−1 = A−1•C•B−1
więc
X = A−1•C•B−1
19 cze 16:57
aniabb: jeśli macierz jest z przodu to mnożymy z przodu odwrotną ...jeśli z tyłu to z tyłu
19 cze 16:58