Baaardzo proszę o pomoc
Studentka :): Jak obliczyć całkę : J=∫30 min{2x,x2}dx ?
19 cze 16:32
Studentka :): Pomoże ktoś ? proooooszę
19 cze 16:44
Mila:

f(x)=min{2x,x
2} czerwony wykres
x
2=2x⇔x
2−2x=0
x=0 lub x=2
Jeżeli masz obliczyć pole:
P=
0∫
2(x
2) dx+
2∫
3(2x)dx
19 cze 16:54
Studentka :): Mila, a mogłabyś mi jakoś napisać dlaczego tak się to robi ? Miałam całki na zajęciach, ale
takiego zadania nigdy nie robiliśmy i w ogóle nie widzialam jak sie za nie zabrać

Wielkie
dzięki za rozwiązanie
19 cze 17:00
Studentka :): Już w sumie zrozumiałam

Czy jeśli mam polecenie "oblicz całkę" to mam liczyć
0∫
2(x
2)dx+
2∫
3(2x)dx ?
19 cze 17:11
Mila:
Problem miałaś z funkcją podcałkową?
Rozbijasz na dwie całki (chyba z nimi nie masz problemu, są podstawowe).
19 cze 17:29
Studentka :): | | 2 | |
nie no, wszystko juz policzyłam. Wyszło mi 7 |
| , dobrze ? Po prostu nie wiedziałam o co |
| | 3 | |
chodzi z tym min{2x,x
2}
19 cze 17:35
Mila: Zgadza się.
19 cze 17:40
Studentka :): dziękuję jeszcze raz
19 cze 17:41
Mila:
19 cze 17:46