matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj mnożenie, wynik podaj w najprostszej postaci
milenka:
x
2
2
a)
*
x−1
3x
6x
4
3
b)
*
x+2
4x
1
x
2
−9
c)
*
x+3
2x
16−x
2
4x
d)
*
2x
2
x−4
19 cze 16:04
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1697.html
trochę zaangażowania
19 cze 16:05
Janek191:
Np. d)
16 − x
2
4 x
( 4 − x)*(4 + x)
4x
*
=
*
=
2 x
2
x − 4
2 x
2
x − 4
− ( x − 4)*( x + 4)
4 x
− ( x + 4)*2
− 2 x − 8
=
*
=
=
=
2 x
2
x − 4
x
x
8
= − 2 −
x
19 cze 16:29