udowodnij że
Radex:

udowadnij że odcinek łączący środki ramion AD i BC trapezu ABCD ma długośc (a*b)*1/2
19 cze 16:00
bezendu: Policz pola dwóch trapezów
19 cze 16:05
ICSP: bezendu nie udowdnisz tego niestety
19 cze 16:08
bezendu:
19 cze 16:09
Mila:
Ma być :
| a+b | |
| ( dysgraf? dyslektyk?) |
| 2 | |
Narysuj przekątną.
Skorzystaj z własności:
Odcinek łączący środki dwóch boków Δ jest równoległy do boku trzeciego i równy połowie
trzeciego boku.
19 cze 16:16
Radex: a jak to zpisać ?
19 cze 16:26
19 cze 16:38
Mila:

Z. ABCD− trapez, AB||CD
AB=a
CD=b
AE=ED i BF=FC
D:
| | 1 | |
SF odcinek łączący środki boków ΔABC⇔SF||AB i SF= |
| a |
| | 2 | |
| | 1 | |
SE odcinek łączący środki boków ΔDCA⇔S||DC i SE= |
| b |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a+b | |
|EF|=|SE|+|SF|= |
| b+ |
| a= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 cze 16:44