przebieg funkcji
Justyna: Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji i naszkicuj jej wykres:
y=f(x)=(x+1)2/2x
19 cze 15:46
Justyna: y=f(x)=(x+1)2/2x
D = R − {0}
Miejsca zerowe: x = −1
Pochodna: f'(x) = [2(x+1)*(2x)−2*(x+1)2] / (4x2) = 1/2 − 1/(2x2)
Maksimum lokalne: x = −1,
minimum lokalne: x = 1
Funkcja jest rosnąca w przedziałach: (−oo; −1) U (1, +oo)
Funkcja jest malejąca w przedziałach: (−1,0) U (0,1)
Asymptota pionowa: x = 0
Druga pochodna: f''(x) = 1/x3
Funkcja nie ma punktów przegięcia,
prawidłowo to zrobiłam?
19 cze 18:54