przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkt przegięcia funkcji
hp: przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkt przegięcia funkcji
Nie wiem jak to się wyznacza, ale przeczytałem, że należy zacząć od pierwszej i drugiej
pochodnej.
| | 2x *(x−1) − x2 * 1 | | x2 − 2x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | (2x−2) * (x − 1)2 − (x2−2x) * 2(x−1) * 1 | |
f''(x) = |
| |
| | (x−1)4 | |
| | (2x−2) * (x2 − 2x +1) − (x2−2x) * 2(x−1) * 1 | |
f''(x) = |
| |
| | (x−1)4 | |
f''(x) = U{(2x
3 − 4x
2 + 2x − 2x
2 + 4x −2) − ( 2x
3 − 2x
2 − 4x
2 + 4x)}{(x−1)
4
f''(x) = U{2x
3 − 4x
2 + 2x − 2x
2 + 4x −2 − 2x
3 + 2x
2 + 4x
2 − 4x}{(x−1)
4
po redukcji zostało
| | 2x−2 | | 2(x−1) | |
f''(x) = |
| = |
| 4 |
| | (x−1)4 | | (x−1 | |
teraz co dalej się robi.
19 cze 15:27
aniabb: punkt przegięcia jak f'' =0 tutaj brak
wypukła jak f'' >0 tutaj x>1
wklęsła jak f''<0 tutaj x<1
19 cze 15:58
hp: muszę zacząć od początku, bo coś źle wyliczyłem + poczytałem i jest napisane żeby nie wymnażać
tego wszystkiego tyle wyciągnąć część wspólną przed nawias.
19 cze 16:03
hp: muszę zacząć od początku, bo coś źle wyliczyłem + poczytałem i jest napisane żeby nie wymnażać
tego wszystkiego tyle wyciągnąć część wspólną przed nawias.
19 cze 16:03
hp: aniabb czyli, czyli co najlepiej wyciągnąć przed nawias w 3 linijce? Bo coś nie widzę tego.
19 cze 16:06
hp: może tak ?
| (2x−2) * (x−1)2 − (x2 − 2x) * 2(x−1) | | 2(x−1)[(x−1) − (x2 − 2x)] | |
| = |
| = |
| (x−1)4 | | (x−1)4 | |
19 cze 16:26
aniabb: obojętnie..ale poprzednio dobrze miałeś
19 cze 16:31
hp: ale tutaj raczej będę miał błąd, bo jeżeli wyciągnełem sobie z 2(x−1) to nie mogę opuścić
jednej potęgi z (x−1)
2.
| (2x−2) * (x−1)2 − (x2 − 2x) * 2(x−1) | | 2(x−1)[(x−1)2 − (x2 − 2x) | |
| = |
| 4 = |
| (x−1)4 | | (x−1) | |
| | 2(x−1)(x2 −2x + 1 − x2 + 2x) | |
|
| tylko, że po daje to taki wynik, więc chyba tak być |
| | (x−1)4 | |
| | 2(x−1) *1 | |
nie może |
| |
| | (x−1)4 | |
19 cze 16:34
hp: kurczę, czyli wyciągając przed nawias i/lub mnożąc doszedłem do takiej samej postaci, to
dobrze, o ile to zrobiłem dobrze.
Jeżeli to jest dobrze, to jakie kroki przyjąć następnie?
Wiem, że teraz trzeba to pomnożyć * (x−1)4 żeby się pozbyć mianownika.
Więc zostanie tylko 2(x−1)
19 cze 16:36
aniabb: przecież się skraca w nawiasie i wychodzi tak jak było
19 cze 16:36
aniabb: no i sprawdzasz kiedy t jest >=<od zera pamiętając że x=1 nie nalezy do dziedziny
19 cze 16:37
hp: czyli mogę to robić mnożąc wszystko razy wszystko i wyciągając część wspólną przed nawias

czyli x=1 czyli w punktu przegięcia nie ma tak? Bo jeżeli by należała do dziedziny to punkt by
istniał.
ale jak narysować przybliżony wykres? funkcja będzie wypukła?
19 cze 16:45
aniabb:

wypukła dla x>1
wklęsła dla x<1
patrzymy na nią od dołu bo w kierunku osi Y
19 cze 16:48
aniabb: pisałam odpowiedź o 15:58
19 cze 16:48
hp: a przedziały wklęsłości i wypukłości?
19 cze 16:51
hp: a przedziały wklęsłości i wypukłości?
19 cze 16:51
aniabb: ile razy mam pisać





wypukła dla
x > 1 to jest przedział .....
inaczej x∊(1;
∞) skoro ten czerwony jest dla Ciebie nieczytelny
19 cze 16:55
hp: okey, dziękuje bardzo za pomoc
19 cze 16:59