trapez
Ogorek: Ramiona trapezu mają długości 3 i 4 cm, krótsza podstawa ma długość 7,5 cm, a odcinek łączący
środki ramion − 10 cm. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole trapezu.
19 cze 15:24
19 cze 15:26
Ogorek: podstawa trojkata 5
P=(a*b)/2=3*4/2=6
jesli odwrocimy trojkat to 5 bedzie przeciwprostokatna
P=(c*h)/2
6=(5*h)/2
h=2,4
teraz pole trapezu liczymy
P=(a+b)*h/2
P=(7,5+12,5)*2,4/2
P=20*2,4/2
P=10*2,4=24
Pole trapezu wynosi 24 cm
2, a dłuższa podstawa 12,5.
Dobrze
19 cze 15:45
aniabb: ok
19 cze 15:47
Ogorek:

Ten odcinek łączący środki ramion (10 cm) to jest to co na rysunku?
19 cze 15:55
aniabb: tak..ale ramiona trochę bardziej rózne narysuj
19 cze 15:56
Kamil: Kto mi wytłumaczy skąd się wzięło P=(c*h)/2 i tam h=2,4 ?
Skąd to h wziąć trzeba? Jakby to na rysunku wyglądało?
19 cze 16:16
aniabb:

pole = a•b/2 = h•c/2 bo to wzór wysokość • podstawa/2
19 cze 16:41
aniabb:

u ciebie trochę bokiem ..więc wysokość h jest jednocześnie wysokościa trapezu
19 cze 16:43
aniabb:

a trójkąt powstaje z wycięcia z trapezu zielonego prostokąta i jego podstawa c= a−b u Ciebie
12,5−7,5=5
19 cze 16:46