geometria w przestrzeni
niedouczonaMatematyczka: Kulę o objętości 288 π cm
2 przecięto odległą od środka kuli o 3 cm. Oblicz pole przekroju
kuli.
NAPRAWDĘ PROSZĘ O ROZWIĄZANIE !
Janek191:
| | 4 | | 3 | |
V = |
| π R3 = 288 π / * |
| |
| | 3 | | 4 | |
π*R
3 = 216π / : π
R
3 = 216
R =
3√216 = 6
−−−−−−−−−−−−−−
Przekrojem kuli jest koło o promieniu długości r
d = 3 cm
Z tw. Pitagorasa mamy
d
2 + r
2 = R
2
r
2 = R
2 − d
2 = 6
2 − 3
2 = 36 − 9 = 27 = 9*3
r =
√9*3 = 3
√3
−−−−−−−−−−−−−
Pole przekroju ( koła) :
P
p = π *r
2 = π* [ 3
√3)
2 = π *9*3 = 27 π
Odp. P
p = 27 π cm
2
===================
Rysunek:
R = 6 − czarny kolor
d = 3 − niebieski kolor
r − połowa cięciwy − czerwony kolor