ekstremum funkcji
hp: Znaleźć ekstremum funkcji :
x2 − 2xy + 5y2 − 2x + 4y + 1 = 0
19 cze 11:33
AS: To co podałeś nie jest funkcją tylko równaniem.
f(x,y) = x2 − 2xy + 5y2 − 2x + 4y + 1
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
19 cze 11:40
aniabb: trudno elipsę nazwać funkcją
19 cze 11:41
aniabb: powinno Ci wyjść min = −1/4 dla x=3/4 i y=−1/4 jeśli wyrzucimy to zero
19 cze 11:43
hp: czyli nadal nie wiem o co chodzi
19 cze 11:44
hp: czyli nadal nie wiem o co chodzi
19 cze 11:45
hp: Czyli najpierw muszę obliczyć pochodną pierwszego stopnia dla x i dla y? Muszę to zrozumiem
krok po kroku jak się robi.
19 cze 11:45
aniabb: tak najpierw liczysz pochodną pierwszego stopnia dla x i dla y
19 cze 11:47
hp: pochoda f(x) = 2x − 2 − 2
f(y) = −2 + 10y + 4
proszę sprawdzić i co dalej należy zrobić.
19 cze 12:55
hp: proszę sprawdzić, pochodna dla
f(x) = 2x − 2 − 2
f(y) = −2 +10y + 4
19 cze 12:57
aniabb:
f'(x) = 2x −2y −2
f'(y) = −2x+10y+4
teraz przyrównać do zera i rozwiązać taki układ
19 cze 12:57
hp: czyli jak jest −2xy to pochodną jest −2y i na odwrót, okey, już się biorę.
y = −4
x = 3
19 cze 13:03
hp: czyli jak jest −2xy to pochodną jest −2y i na odwrót, okey, już się biorę.
y = −4
x = 3
19 cze 13:03
hp: czyli co należy dalej zrobić? lub jak to zapisać.
19 cze 13:16
hp: nie wiem czy dobrze, ale policzyłem pochodną drugiego stopnia .
d2dx2 = 2
d2dy2 = −2 + 10 = 8
teraz jeszcze jakieś pochodne należy liczyć?
19 cze 13:21
hp: a więc coś wymyśliłem i wygląda to tak.
x
2 − 2xy + 5y
2 − 2x + 4y + 1 = 0
f'(x) = 2x − 2y − 2
f'(y) = −2x + 10y + 4
2x − 2y − 2 = 0
−2x + 10y + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8y + 2 = 0
8y = −2
y = −4
2x − 2 * −4 − 2
2x + 8 − 2
2x + 6
2x = −6
x = − 3
P(−3,−4) − teraz co to oznacza? wiem jak się liczy, a nie wiem co to znaczy

teraz pochodna 2 stopnia.
f''(x,x) = 2 f''(y,x) = −2
f''(x,y) = −2 f''(y,y) = 10
| 2 − 2 |
| −2 10|
20 + 4 = 24
Teraz co to oznacza? Jakie są warunki, itp?
19 cze 13:48
aniabb: jeśli 8y = −2 to ile równa się y


bo twoje −4 znaczy że 8*(−4)=−2

ten punkt co Ci wyszedł to punkt podejrzany o ekstremum

wyznacznik większy od zera to warunek wystarczający czyli że tak jest ekstremum
f"(xx) = 2 jest >0 zatem jest to minimum
19 cze 14:01
aniabb: wczytaj się w opis AS z 11:40
19 cze 14:02
hp: Dobrze, czyli jeżeli ten W = 24 jest > 0 to ekstremum występuje w P podejrzanym o to.
i a z f''(xx) = 2 > 0 to zawsze się to sprawdza? a co jeśli W < 0 ?
19 cze 14:11
hp: a dobrze, już widzę, przeczytałem i wiem, dziękuje bardzo za pomoc, teraz wiem jak to się liczy
19 cze 14:14
aniabb: A POPRAWIŁEŚ WSPÓŁRZĘDNE PUNKTU
19 cze 14:15
hp: po zmianach P(x,y) wyszło P(0,75 ; −0,25)
możesz sprawdzić?
19 cze 14:20
aniabb: o 11:43 masz poprawne wyniki

tak zgadza się
19 cze 14:22
hp: czemu min −1/4 ?u mnie jest 2.
19 cze 14:25
sucz:
αγδπ
7 gru 18:55