| ||||||||
lim (1+2+...+n)/ | )n/2 | |||||||
| n2+n | ||
( | ) = | |
| 2 *n! * (n−2)! |
| n2+n | (n2+n)(n−2)! | |||||||||||
= | = | |||||||||||
| n! |
| (n2+n)(n−2)! | n2+ n | n2−n + 2n | 2n | ||||
= | = | = 1 + | |||||
| n(n−1)(n−2)! | n2−n | n2−n | n2−n |
| 2n | ||
lim n→∞(1+ | )n/2 = | |
| n2−n |
| 2n | ||
lim n→∞[(1+ | )n2 − n]{n/2 * 1/(n2−n)} = e0 = 1 | |
| n2−n |
| 2n | ||
1 + | , tylko musi być: | |
| n2−n |
| 2 | ||||||||
(1 + | )(n2−n)/n | |||||||
|
| n*n | 1 | ||
= | |||
| 2*(n2−n) | 2 |