Funkcję wymierną rozłożyć na sumę ułamków prostych
Browl: Cześć wszystkim. Mam, problem, zupełnie tego nie rozumiem, a muszę zrobić to zadanie
na jutro :<. Proszę Was o pomoc. To jest przykład do rozwiązania:
| | 5x + 11 | |
W(x)= |
| |
| | x2 + 3x − 10 | |
19 cze 10:15
asdf: też nie rozumiem zadania
19 cze 10:16
asdf: a już rozumiem...nie zauwazylem tytulu
19 cze 10:17
asdf:
1
o. liczysz delte z mianownika:
x
2 + 3x − 10 = 0
√Δ =
√9 + 40 =
√49
x
2 + 3x − 10 = (x+5)(x−2)
| 5x+ 11 | | A | | B | |
| = |
| + |
| // * (x+5)(x−2) |
| (x+5)(x−2) | | x+5 | | x−2 | |
5x + 11 = A(x−2) + B(x+5)
5x + 11 = Ax − 2A + Bx + 5B
porównujesz te same potęgi wielomianu:
5 = A + B ⇒ A = 5 − B
11 = 5B − 2A
11 = 5B − 2(5−B)
11 = 5B − 10 + 2B
11 = 7B − 10
21 = 7B
B = 3⇒ A = 5−3 = 2
odpowiedź:
19 cze 10:20
Browl: Jestem ogromnie wdzięczny, dziękuję!
19 cze 10:22
Bogdan:
Można szybciej otrzymać wynik (nie trzeba rozwiązywać układu równań):
| 5x + 11 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x + 5)(x − 2) |
| (x + 5)(x − 2) | | x + 5 | | x − 2 | |
5x + 11 = A(x − 2) + B(x + 5)
dla x = 2: 21 = 7B ⇒ B = 3
dla x = −5: −14 = −7A ⇒ A = 2
19 cze 10:33