Pomozcie proszę !!!!!
Madzia ;): 1) Rozwiąż równanie log2(x2−2)−log2(6−x)+1=0
2) Która z liczb jest wieksza: √8 czy 22log25+log0,59
19 cze 09:15
wredulus_pospolitus:
zał. x
2−2 > 0 ; 6−x>0
1 = log
22
log
2(x
2−2) − log
2(6−x) + log
22 = 1
(1) zał. 6−x≠1
| | 2*(x2−2) | |
log2( |
| ) = 0 = log21 |
| | 6−x | |
i rozwiązujesz
(2) zał. 6−x=1 −> x = 5
log
2(5
2−2) − log
2(6−5) + 1

=

0
sprawdź
19 cze 09:27
wredulus_pospolitus:
2)
√8 = (8)
1/2 = (2
3)
1/2 = 2{jakiej potęgi
| | 25 | |
2log25 + log0,59 = ...log225 −log29 = log2 |
| ... oszacuj tą wartość |
| | 9 | |
19 cze 09:29