ratunku : wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem:
f(x) √1-x/√x+2 jak to zrobić?
f(x)= √1/√3x - √3
f(x)= √3-x/4-x2
f(x)= 3/x-1 +√x
f(x)= √1-x2 + √x-1
f(x)= √/x/ -2
21 wrz 14:52
mientus: a)1-x > 0 i x+2>0
x<1 x>-2
x∈(-2; 1)
b) 1/√3x - √3 > 0 / *√3x
√3x - 3x > 0 / 2
3x2-9x2 > 0
-6x2 > 0
x2 < 0
równanie sprzeczne
21 wrz 15:19
mientus: c)
4-x2 ≠ 0
x2 ≠ 4
x ≠ 2 lub x ≠ -2
3-x > 0
x < 3
x∈(-∞; 3)\{0}
21 wrz 15:22
Mattie: musisz rozwiązać kiedy 1-x ≥ 0 (i) x+2>0 w drugim nie wiem poniewaz nie moge sie
rozczytac czy ten pierwiastek jest w pierwiastku w trzecim oblicz kiedy 3-x≥0 (i)
4-x2>0 itd generalnie chodzi o to aby w mianowniku byla liczba wieksza od 0 poniewaz
jak pewnie wiesz przez zero za bardzo nie da sie czegos podzielic natomiast w liczniku
jezeli masz pierwiastek no to pewnie tez wiesz ze pod pierwiaskiem tez sa liczby tylko
dodatnie oraz 0 czyli w przypadku z pierwiastkiem patrzysz kiedy licznik jest wiekszy
badz rowny 0
21 wrz 15:24
mat: ahh faktycznie bylem przekonany ze 4-x2 jest pod pierwiastkiem wiec w c) przykladzie
zrob tak jak to zrobil uzytkownik powyzej czyli kiedy to jest rozne od 0 a nie wieksze
hehe
21 wrz 15:27
ratunku: ale ja nie rozumiem na czym to polega... pustka w glowie
21 wrz 16:46
mientus: Pod pierwiastkiem nie moze byc 0 ani liczba mniejsza od zera ponieważ gdy wyjmiemy z
pierwiastka np. -2 to x2 = -2 jest to sprzeczne poniewaz liczba podniesiona do kwadratu
zawsze bedzie dodatnia. A co do 4-x2>0 to w mianowniku nie mozesz miec 0 bo tez jest
sprzeczna czyli musi byc rozne od zera. Reszte chyba sobie poradzisz...
21 wrz 20:43
Mycha: pod pierwiastkiem nie moze byc liczba ujemna. zero moze byc
21 wrz 22:27