Planimetria
Kinia: Prosiłabym jeszcze pomoc w planimetri.
W trapezie ABCD podstawy ab i cd maja długości odpowiednio równe 9cm i 5cm.
Punkt S jest punktem przecięcia tego trapezu.
Oblicz długości odcinków DS i CS wiedzac że AS=5cm a BS=6cm.
17 cze 17:41
kulfon:

Punkt S jest punktem przecięcia czego? przekątnych tego trapezu? Nie wiadomo o co chodzi...
17 cze 17:48
17 cze 17:50
Kinia: Sorka ale ja tak mam że "zjadam słówka" (miało być przeciecia przekątnych tego trapezu)
A wytłumaczyłbyś dlaczego tak tam jest − bo nie rozumiem to 5/9=y/6=x/5 ?
17 cze 17:56
kulfon: ΔABS ∼ ΔCDS trójkąty są podobne, wiec na tej podstawie można ułozyc takie proporcje
17 cze 18:09
kulfon:

pomyłka:
17 cze 18:14
Kinia: OOOooo.... Własnie ! Dzieki wielkie

Zawsze mam problem zajażyć
17 cze 18:15
Bogdan:
Teraz ok

przy okazji
Kinia, ja
rzyć
17 cze 18:17