Pola figur
humanista: W trapezie ABCD, AB ll DC, przekątne AC i DB przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że pole
trójkąta ABE jest równe 54cm
2 oraz pole trójkąta DEC jest równe 6cm
2, oblicz pole trapezu
ABCD.
Proszę o rysunek i rozwiązanie, z góry dziękuje

!
17 cze 14:22
Janek191:
I AB I = a
I CD I = b
h
1 − wysokość Δ ABE
h
2 − wysokość Δ DEC
Mamy
P
1 =0,5 a*h
1 = 54 cm
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
P
2 = 0,5 b*h
2 = 6 cm
2 ⇒ b*h
2 = 12 cm
2
−−−−−−−−−−−−−−−
h − wysokość trapezu ABCD
h = h
1 + h
2
Ponieważ Δ DCE jest podobny do Δ ABE
więc
| | h2 | | 6 | | 1 | |
k2 = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| | h1 | | 54 | | 9 | |
h
1 = 3 h
2
−−−−−−−−−−−−−
więc
h = 3 h
2 + h
2 = 4 h
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
a = 3 b
−−−−−−−−−−
zatem pole trapezu ABCD
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5*( 3 b + b) * 4h
2 = 0,5 *4 b*4 h
2 = 8 b*h
2 = 8* 12 cm
2 =96 cm
2
=====================================================================
17 cze 15:40
Janek191:

Rysunek
17 cze 15:44
Bogdan:

P
1, P
2, P
3 − pola trójkątów.
Dodam, że pole trapezu P = (
√P1 +
√P2)
2 oraz P
3 =
√P1*P2
W tym przypadku P = (
√54 +
√6)
2 = (3
√6 +
√6)
2 = (4
√6)
2 = 96, P
3 =
√54*6 = 18
17 cze 15:50