Wielomiany
humanista: Dany jest wielomian W(x) = 8x5 − 32x3 − x2 + 4
a) Rozłóż ten wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia,
b) Korzystając z rozkładu wielomianu na czynniki, ustal znak liczby W(√3), bez obliczania jej
wartości.
Proszę o pomoc bo zupełnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie.
17 cze 13:37
aniabb: a)
8x3(x2−4)−1(x2−4) = (x2−4)(8x3−1) = (x−2)(x+2)(2x−1)(4x2+2x+1)
b) (−)(+)(+)(+) <0
17 cze 13:42
bezendu:
W(x)=8x5−32x3−x2+4
8x3(x2−4)−(x2−4)
(x2−4)(8x3−1)
(x−2)(x+2)(2x−1)(4x2+2x+1)
(x−2)(x+2)(2x−1)
b) wyrażenie będzie ujemne
17 cze 13:42
aniabb: tego ostatniego nawiasu nie można zgubić
17 cze 13:45
bezendu: przepraszam szybko pisałem, oczywiście ten nawias tam powinien być bo jak wymnożymy to nie
otrzymamy tej samej postaci
W(x)=(x−2)(x+2)(2x−1)(4x2+2x+1)
17 cze 13:47