Mając dane wektory,oblicz długość wektora.
adek: Mając dane wektory a = [ 2,3, − 5] i b = [ 4, − 1,2], oblicz długość wektora: c = 2a − b
Mi wychodzi √169, a w odpowiedziach jest √193
Gdzie jest racja?
16 cze 23:35
asdf:
2 * a→ = a' ⇒ a' = [4,6,−10]
−b = b' ⇒ b' = [−4,1,−2]
c→ = a'→ + b'→ = [0,7,−12]
|c→| = √49 + 144 = √193
16 cze 23:48
adek: a zrobiłem tak:
[4,6,−10]−[4,−1,2]=[0,5,−12] i chyba dlatego był błąd?
Dzięki
16 cze 23:54
asdf: 6−(−1) = 7
16 cze 23:57
adek: dobra mam już przepalony mózg liczeniem

5−(−1)=7 więc wszystko pasuje

Sory za kłopot
16 cze 23:59
adek: o widzę że już też znalazłeś mój błąd.
Wielkie dzięki
17 cze 00:00