Ciągi
Paulina: Trzy liczby, których suma jest równa 45, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę
powiększymy o 3, a trzecią liczbę powiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny.
16 cze 21:45
bezendu:
x,x+r,x+2r=45
x,x+r+3,x+2r+9
3x+3r=45
x+r=15
r=15−x
podstaw do drugiego i wylicz Δ
16 cze 21:53
Paulina: jak podstawię do drugiego to wychodzi mi 16x + 42 i nie mam z czego obliczyć Δ
16 cze 22:03
bezendu: źle podstawiasz
r=15−x
x+r+3
x+15−x+3=18
x+2r+9
x+2(15−x)+9
x+30−2x+9
−x+39
18
2=x(−x+39)
324=−x
2+39x
−x
2+39x−324=0
teraz policz
16 cze 22:13
Paulina: dziękuję wyszło mi
16 cze 22:22
bezendu: wiadomo, musiało wyjść
16 cze 22:25