trygonometria
smutny sinus :((((: Jak rozwiązać równanie sin(2x−pi/3)= −1 ?
16 cze 20:31
kulfon: istnieje cos takiego jak ułamki piętrowe, wystarczy że wpiszesz U { } { } i w nawiasach
wartosci bez spacji miedzy tymi nawiasami i U to raz, dwa, narysuj taki wykres i zobacz dla
jakich x przyjmuje wartośc −1 i daj odpowiedz xD
16 cze 20:44
Janek191:
| | 3 | | π | |
2 x = |
| π + |
| + 2π* k |
| | 2 | | 3 | |
| | 11 | |
x = |
| π + π* k, gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 12 | |
===================
16 cze 20:45
kulfon:
sin(t) = −1
| | 3π | |
t= |
| + 2kπ, gdzie k ∊ C |
| | 2 | |
wylicz x
16 cze 20:47
Janek191:
Czy sinus jest jeszcze smutny ?
16 cze 20:57
smutny sinus :((((: a nie trzeba zrobić czegoś takiego, żeby x był po prawej stronie nawiasu?
wyciągam wtedy minus przed nawias i mam
sin pi/3− 2x = 1
i wtedy nie wychodzi...
Tak, nadal smutny, bo jest debilem.
Haha, kulfon znowu

. Nikt się nie żali na ułamki w tej postaci oprócz Ciebie
16 cze 21:05
5-latek: Ja tez sie zale . NpW(x)=1/x+1+4x/8x
2−3+5
| | 1 | | 4x | |
Teraz mozesz odczytac to tak |
| +1+ |
| −3+5 |
| | x | | 8x2 | |
| | 1 | | 4x | |
albo tak |
| + |
| i teraz zgaduj zgadula ktory ma byc . Chcial/a bys |
| | x+1 | | 8x2−3+5 | |
rozwiazywac obie wersje .
16 cze 21:25
smutny sinus :((((: zawsze można po kresce ułamkowej postawić nawias

. Ale w takim zadaniu jakie teraz dałam to
chyba nie ma tak wielkiej tragedii...ale dobrze, będę pamiętać
16 cze 21:57
5-latek:
16 cze 22:51