| x2+2x+1 | x2−2x−3 | |||
1− | : | |||
| 3x | x |
| x | 3x | x+1 | x | |||||
1−(x+1)23x* | = | − | * | i dalej juz mi nie wychodzi | ||||
| (x−3)(x+1) | 3x | 3x | x−3 |
| (x+1)2 | x | x+1 | x | x(x+1) | ||||||
1− | * | =1− | * | =1− | −−−−−−−−dlaczego | |||||
| 3x | (x−3)(x+1) | 3x | x−3 | 3x(x−3) |
Uproscmy teraz x (chociaz moglismy to zrobic krok wczesniej i dostaniemy
| (x+1) | x+1 | |||
=1− | =1− | teraz dopiero do wspolnego mianownika i mamy | ||
| 3(x−3) | 3x−9 |
| 3x−9 | x+1 | 3x−9−(x+1) | |||
− | = | i skoncz ale jeszcze sprawdz czy sie nie | |||
| 3x−9 | 3x−9 | 3x−9 |